Hovězí na slanině, bulgur
Omyté maso nakrájíme přes vlákno na plátky a naklepeme, na okrajích nařízneme a osolíme. Plátky masa rychle opečeme na 1/3 tuku. Očištěnou nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na zbývajících 2/3 tuku, přidáme maso a dusíme, až je maso měkké. Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme, přidáme k masu. Nakonec vše zahustíme moukou, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Bulgur při přípravě vstřebá zhruba 2,5 až 3 násobek vody a je možné ho upravovat následujícími třemi způsoby:
- vařením na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou
- zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do utěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut
- nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.
Tipy:
- pro lepší chuť do vody přidejte špetku soli, sypkého zeleninového bujónu (bez glutamátu sodného)
- pro přípravu zeleninových či houbových rizot bulgur pouze krátce povařte a v hluboké pánvi nechte pro lepší chuť nasát vývar zeleniny nebo hub